Nakupování

Jako by hráli všichni naráz

Hra na elektrickou kytaru vyžaduje hodně dovedností. I když někteří rodiče mají tendence toto tvrzení podceňovat, jelikož se jim hra na elektrickou kytaru spojí s pokleslým uměním undergroundových skupin, opak je pravdou. U elektrické kytary je nutné, aby kytarista uměl nejen najít správné akordy jednou rukou a ve správném tempu vybrnkávat rukou druhou, ale jde i o úpravu samotného zvuku kytary. Mnozí vědí, že hlas elektrické kytary je sám o sobě poměrně nudný a jednotvárný a je potřeba ho nějakým způsobem ozvláštnit, aby publikum nemělo již od začátku koncertu pocit, že kytarista jen dokola opakuje to samé.

kytarové pedály

K tomuto účelu slouží kytarové pedály. Takový pedál je krabička, která se zapojí mezi kytaru a zesilovač či kytarové kombo a při průchodu signálu z kytary jej upraví tak, že se již jen málo podobá původnímu zvuku. Jen vůbec vybrat a správně použít efekt je dost náročné a něco vypovídající o umění kytaristy. Pedál, které zajišťují rozdílné efekty existuje totiž velké množství. Mezi ty nejjednodušší, které jsou často i výbavou samotného hudebního nástroje patří Tremolo a Reverb. Tremolo je pedál vytvářející dojem, že se zvuk houpe v prostoru na vlnách. Dochází totiž k opakovanému zesilování a zeslabování signálu.

hra na elektrickou kytaru

Reverb je pak velice často používaný pro svou schopnost, při správném nastavení, vytvářet akustický zážitek, jak by zvuk nesl velkou halou nebo třeba naopak malým pokojem. K dalším pedálům může patřit Chorus, Delay nebo Wah-wah. Chorus pedal https://feedbackpedals.com/product-category/waves-efekty/chorus-phaser-flanger/ zajistí pro posluchače pocit hry více nástrojů naráz. Dokáže totiž signál rozložit a k původnímu pak dodá zpět další lehce upravený. Delay má na svědomí vznik ozvěny, kdy se původní zvuk v periodách vrací a posupně zeslabuje. Velmi zajímavý je Wah-wah, česky se mu občas říká kvákadlo, který při sešlápnutí do hry doplní zvuk napodobující kváknutí.

Mohlo by se vám také líbit...